← All Fact Check

Scheduling & Staffing

Can an employee work extra hours to make up lost time without overtime?

By the WeERM Editorial Team

Yes, but only on narrow terms. Labor Code § 513 allows makeup time without overtime when the employee makes a signed written request for each occasion and works the time within the same workweek. Employers may not encourage or solicit it.

"Take Friday afternoon off and make it up next week" is one of the most common small-business accommodations in California, and done casually it converts straight into unpaid overtime. Done correctly it is entirely lawful — which makes this one of the few rules that hands an employer a tool rather than a bill.

Three conditions carry it. The employee must make a written request, signed, for each separate occasion — a standing arrangement or a blanket form signed at hire does not qualify. The makeup hours must fall within the same workweek as the time missed. And the daily and weekly ceilings still apply: hours beyond 11 in a day or 40 in a week are overtime no matter what the request says.

The fourth condition is the one nobody knows. An employer may not encourage or otherwise solicit an employee to request makeup time. The request has to originate with the employee. A manager who suggests it — even helpfully, even to an employee who wanted the afternoon off — has stepped outside the section, and the paperwork that follows does not fix it.

The practical failure is almost always documentary. The arrangement happens verbally, the hours are worked, and there is no signed request anywhere. Years later the timesheet shows a nine-hour day with no overtime paid and nothing to explain it. The defence to that claim is a piece of paper that was never created.

Worth noting for what it is: this is a genuine flexibility the Labor Code grants, and the requirements are procedural rather than expensive. An employer who wants to offer it can, as long as the employee asks first and asks in writing.

Reviewed 2026-08-11 by the WeERM team. Informational only, not legal advice. California rules change; confirm against the current source before acting.